VUURWERKANGST

VUURWERKANGST

Oud & nieuw staan altijd garant voor het mooiste en luidste vuurwerk. Er zijn ontzettend veel honden die in deze periode doodsangsten uitstaan. Sommige raken compleet in stress en rennen in blinde paniek weg, andere honden kruipen diep weg in een hoek of onder een bed.

Nog te vaak krijgen hondeneigenaren de raad om hun hond, als die ergens voor schrikt en angstgedrag vertoont, te negeren. De hond troosten zou enkel de angst versterken. De hond moet het maar zelf uitzoeken.

TROOSTEN MAG, STEUNEN MOET

Wetenschappelijk onderzoek leert ons dat we heel anders moeten omgaan met het angstgedrag van de hond. Het troosten is niet datgene wat de hond als beloning ervaart, de beloning is ophouden of het weggaan van de dreiging. Als we de hond zijn eigen gang laten gaan kan hij alle soorten van (probleem)gedrag ontwikkelen om de dreiging te laten verdwijnen.

Er zijn tegenwoordig heel wat manieren om uw hond door deze periode heen te helpen: geluidstraining, homeopathie, bach bloesem, thundershirt, medicatie…. Om u hierbij te helpen kan uw altijd raad vragen aan onze instructeurs & gedragstherapeuten of bij uw dierenarts.

Met de onderstaande praktische tips kan u zelf ook iets doen om uw hond tijdens deze periode te helpen.

  • Laat uw hond niet alleen, uw aanwezigheid zorgt voor rust bij uw hond.
  • Bied de hond een veilig plekje en geef hem iets lekkers.
  • Scherm uw hond zoveel mogelijk af van de invloeden van buiten. Zet de radio of TV wat luider, sluit de rolluiken of de gordijnen.
  • Zorg ervoor dat uw hond niet kan ontsnappen, dus laat hem enkel en alleen aangelijnd buiten. Hou er rekening mee dat bij het stoppen van het lawaai, de angst bij de hond nog niet verdwenen is. Er lopen nog steeds heel wat honden weg op 1 januari.
  • Geef uw hond de mogelijkheid om steun bij u te komen zoeken, dus sluit hem niet op in de bench.
  • Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn en handel normaal.

 We wensen jullie allemaal gezellige kerstdagen en een goede roetsj in het nieuwe jaar.

 


X