Pas Op! Giftige Etenswaren voor Honden

Pas Op! Giftige Etenswaren voor Honden

 

Als hondenbezitters willen we ervoor zorgen dat onze harige vrienden veilig en gezond blijven. Een belangrijk aspect hiervan is bewust zijn van voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor honden. Hier zijn enkele veelvoorkomende etenswaren die giftig kunnen zijn voor onze trouwe metgezellen:

Chocolade:

Chocolade bevat theobromine en cafeïne, stoffen die schadelijk kunnen zijn voor honden en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals braken, diarree, een verhoogde hartslag en zelfs toevallen.

Druiven en Rozijnen:

Druiven en rozijnen kunnen leiden tot nierfalen bij honden, zelfs in kleine hoeveelheden. Symptomen zijn onder meer braken, diarree, lethargie en een verminderde eetlust.

Uien en Knoflook:

Ui en knoflook bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de rode bloedcellen van honden, wat kan leiden tot bloedarmoede. Zowel rauw als gekookt zijn ze giftig voor honden.

Avocado:

De pit, schil en bladeren van avocado’s bevatten persin, een stof die giftig kan zijn voor honden en symptomen zoals braken, diarree en hartproblemen kan veroorzaken.

Xylitol:

Xylitol is een zoetstof die vaak wordt gebruikt in suikervrije kauwgom, snoepjes en gebak. Het kan leiden tot een plotselinge en levensbedreigende daling van de bloedsuikerspiegel bij honden, evenals leverfalen.

Cafeïne:

Cafeïne wordt gevonden in koffie, thee, energiedrankjes en sommige frisdranken. Het kan leiden tot vergelijkbare symptomen als chocoladevergiftiging, waaronder braken, diarree, een verhoogde hartslag en toevallen.

Alcohol:

Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen schadelijk zijn voor honden en ernstige vergiftigingsverschijnselen veroorzaken, zoals braken, coördinatieproblemen, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs coma.

Macadamianoten:

Macadamianoten kunnen neurologische symptomen veroorzaken bij honden, zoals zwakte, trillen, braken en hoge lichaamstemperatuur.

Rauwe Vis en Vlees:

Rauwe vis en vlees kunnen parasieten bevatten zoals salmonella of bacteriën zoals E. coli, wat kan leiden tot ernstige spijsverteringsproblemen bij honden.

Gistdeeg:

Gistdeeg kan in de maag van de hond uitzetten en leiden tot een opgeblazen gevoel en pijn. Bovendien kan het gisten en alcohol produceren, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de hond.

Wat te doen bij vermoedelijke vergiftiging:

  • Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts of een dierenartsenkliniek.
  • Bewaar de verpakking van het giftige voedsel voor referentie.
  • Probeer niet zelf uw hond te laten braken, tenzij dit door een dierenarts wordt geadviseerd.

Door bewust te zijn van deze giftige etenswaren kunnen we onze honden beschermen tegen potentieel gevaarlijke situaties. Zorg ervoor dat deze voedingsmiddelen buiten het bereik van uw hond worden bewaard en informeer ook familieleden en bezoekers over deze potentiële gevaren. Zo kunnen we samen zorgen voor een veilige en gezonde omgeving voor onze geliefde viervoeters.


X